Pečujte o své srdce

07.05.2012 11:57

V máji pečujte o své srdce

https://www.realityprozeny.cz/cz/186.v-maji-pecujte-o-sve-srdce

Datum: 30.4.2012
obrázek
Máme tady zase květen, tedy máj, slovy básníka lásky čas. Toto rčení není samoúčelné, protože měsíc květen po dlouhé zimě a nesmělém jaru konečně nabídne teplé dny i noci, půda začíná být prohřátá a až na malé výjimky už nebude nad ránem mrznout. Tráva se zelená, stromy odkvétají a příroda je již zcela probuzená. A teplé meze či lavičky v parku svádějí k posezení nejen zamilované...

I z tohoto důvodu má pro květen slabost srdce. Platí to jak pro fyziologickou, tak i pro citovou stránku. My si dnes budeme povídat spíše o té fyziologické, tedy o tom, jak zajistit, aby naše srdce bylo zdravé. Dysfunkce tohoto důležitého svalu se projevuje dušností, otoky končetin, srdeční arytmií a s ní spojenou nepohodou. Srdce je neobyčejný sval, který stejně jako každý jiný sval v našem těle potřebuje ke svojí práci dostatek výživných látek (hlavně hořčík), dostatek kyslíku (cvičení, sport) a nerušenou inervaci (volnou krční a hrudní páteř).

Reflexní masáž srdci svědčí

Srdce onemocní, pokud se necháme řídit pouze hlavou. Srdeční čakra se zúží a její energie - láska - je nahrazována strachem, podobně jako světlo stínem. Z pohledu ajurvedy má srdeční čakra (ta čtvrtá v pořadí) ráda zvuk YAM (jam) a barvu růžovou. Má dvanáct okvětních lístků a je propojena s hmatem a dlaněmi - proto si uvědomme, že naše ruce máme na hlazení a vytváření krásných věcí. Endokrinní žlázou čtvrté čakry je brzlík, který ovlivňuje mimo jiné také naši imunitu.

Dopřejte tedy svému srdci reflexní masáž. Reflexní plošky srdce jsou dvojí - orgánová se nachází těsně pod základním kloubem palců na vnitřních hranách obou chodidel. Při velké bolesti v těchto reflexních ploškách další působení na ně omezíme pouze na jemné hlazení.

Druhá reflexní ploška je kauzální (příčinná). Nachází se těsně pod linií hlavních kloubů prstů levé nohy a mačká se klešťovitě, současně na nártu i šlapce. Používá se pro terapii a v kritických situacích pro první pomoc.

Jaké potraviny jsou prospěšné pro srdce?

Česnek je známý svou schopností snižovat hladinu takzvaného škodlivého cholesterolu v krvi a naopak zvyšovat hladinu cholesterolu prospěšného. To z něj dělá rytíře v boji proti tolik rozšířené a nebezpečné nemoci - arterioskleróze, kornatění cév - snížení průchodnosti s hrozbou následného ucpávaní cév. Arterioskleróza je příčinou mnohých srdečních chorob, mozkových příhod, trombóz a infarktů. Tato nemoc se sice projevuje většinou až ve stáří, ale její prevence je nutná už v produktivním věku. Česnek také ředí krev a rozpouští krevní sraženiny, čímž pomáhá chránit před trombózou. Odstraňováním usazenin rozšiřuje cévy, zlepšuje průtok krve a účinně tak snižuje vysoký krevní tlak, podporuje pružnost cévních stěn, tím léčí křečové žíly a zabraňuje jejich další tvorbě.

Červená řepa je zase bohatá na draslík a hořčík, tudíž vhodná při vysokém tlaku, nemocích srdce a oběhových potížích. Obsah železa je prospěšný při krvetvorbě. Také zázvor zabraňuje vzniku krevních sraženin a podporuje krevní oběh. Vlašské ořechy a mandle snižují riziko infarktu a mozkových příhod a udržují pevné cévy. A dle východní medicíny kdo jí kukuřici, má radost v duši! Všechny uvedené plodiny působí blahodárně na srdce unavená dlouhodobou konzumací solených, pečených a příliš tučných potravin.

Bylinky a olejíčky

Léčivé bylinky na srdce jsou kozlík lékařský (Valeriana officinalis), buřina srdečník (Leonurum cardiaca), jmelí bílé (ale jen listy!) nebo hloh obecný (ten působí na vysoký tlak). růžeEsenciální olej z růže, královny květin, jak ji nazvala Sapfo (řecká básnířka), má chladnou a vlhkou povahu a jemný tonizační učinek na srdce. Působí na centrum našeho emocionálního bytí, obnovuje smysl pro pohodu, a vábivá květinová senzualita z růže udělala působivé afrodiziakum. Soucitný aspekt vůně léčí emocionální rány, přináší sladké teplo duši a obnovuje víru, že znovu budeme milováni a schopni milovat.

Ochráncem srdce je archanděl Michael (láskyplný tělesný strážce, ten, který od nás svým mečem odsekavá strach a vše, čeho se chceme zbavit, a zajistí nám bezpečnost jak fyzicky, tak i emocionálně). Ale hlavně - už i ve starém Řecku dobře věděli, že zdravé srdce i celé tělo pomůže udržet střídmost v jídle a dostatek pohybu!

„Chceš udržet své zdraví? Nejez do sytosti a nelekej se námahy.“ (Hippokrates)

Ilhem Mahbouliová
www.masazelustenice.webnode.cz