Rostlinné oleje - malý rituál - velký přínos

18.03.2014 22:34
obrázek
S nastávajícím jarem sílí intenzita slunečních paprsků, odkládáme slupky zimního oblečení, obnažujeme naši pleť. Krásná a opečovávaná pokožka už není jen výsadou královen. Pěstící tělové masážní oleje jsou základním a nejpřirozenějším prostředkem pro ochranu a výživu pleti. Dokážou snadno proniknout do pórů, hluboko do buněčných struktur kůže, vyživují a čistí tkáně a klouby, podporují látkovou výměnu. Ajurvéda rozlišuje tři typy: vátu – vzduch, pittu - oheň a kaphu – voda, země.

Váta = vítr, vzduch, pohyb, rychlost, změna, lehkost, neklid, nervy, spontálnost, suchá pleť. Lidé vátové konstituce jsou velmi senzitivní na chlad a sucho. Hutnější a těžší druhy masážních olejů za studena lisovaných je lepší před použitím zahřát. Sezamový olej je zahřívací sám o sobě a obsahuje omega 6 mastné kyseliny, mandlový je ideální i pro děti a bohatý na vitamin E, avokádový regeneruje citlivou pleť a obsahuje omega 3 mastné kyseliny, lískový má v sobě antioxidanty a také omega 3, arganový olej je elixírem mládí. Šípkový olej pomáhá proti vráskám, obsahuje vit. C a má regenerační účinky. Olej s pšeničnymi klíčky má vysoký obsah vitamínu E a také vitaminy B, D a bílkoviny. Pomáhá proti předčasnému stárnutí, ricinový olej silně promašťuje, detoxikuje a působí příznivě na jizvy. Esenciálními oleji santal, vanilka a skořice lze tyto základní oleje obohatit pro celkovou harmonizaci.

Pitta – oheň, slunce, inteligence, intenzita, síla, transformace, rychlost, bystrost, agresivita, přesná, zaměřená, konfliktní, rozpínavá, suchá, horká. Pleť se dobře opaluje, rychle hnědne, organismus se přehřívá, nesnáší prudké slunce a vlhkost. Brzy šediví vlasy, vysoký tlak, náchylná na vyrážky a bolest hlavy. Vhodné jsou ochlazující a zároveň promašťující oleje. V létě je to kokosový, který zjemňuje a chrání a olivový snižující otoky a jako prevence organismu. V zimě je důležitý slunečnicový olej obsahující vit. E, který je užitečný pro celou rodinu našeho pásma. Blahodárný je meruňkový olej vhodný i pro děti, má mnoho vitaminů A, E a B17-protirakovinový. Jojobový olej je na odolnost pleti a působí proti vráskám a nimbový má antimikrobiální účinky a používá se k ošetření řezných ran a škrábanců. Esence jasmínu, gardénie, santalu a růže léčí přemíru pitty.

Kapha – země, voda, měsíc, déšť, pomalý, stabilní, sladký, pravidelný, loajální, mastný, líný, flegmatický, vlhký. Lidem s hustými vlasy, hlubokým pohledem se sklony k obezitě a letargii, nedělá dobře chlad a mají často rýmu. Potřebují prohřát horkým olejem a rozpohybovat razantní masáží. Hořčičný olej podporuje trávení, je bohatý na omega 3 a 6 mastné kyseliny a je prokrvující, kukuřičný obsahuje koenzym Q10 a omega 3 a 6. Šípkový, sojový a olej z vinných hroznů je plný antioxidantů a vhodný pro pokožku se ztrátou elasticity. Šalvěj, bazalka a borovice kaphu redukují.

Naše zdraví je založeno na rovnováze a pokud známe naší vrozenou konstituci, můžeme pomocí vhodné stravy, životního stylu a bylinné léčby denním režimem narušenou rovnováhu obnovit. Olejová masáž po ránu vás osvěží a příjemně naladí, večer je zase příslibem kvalitního a klidného spánku. Kromě domácí každodenní péče bychom si měli alespoň jednou za měsíc profesionální masáž dopřát.

Ilhem Mahbouli

 https://www.realityprozeny.cz/cz/606.rostlinne-oleje-maly-ritual-velky-prinos