Připravte si vlastní bylinkový olej

03.07.2012 10:33
Datum: 22.6.2012
 
Komentáře: 1
obrázek
Louhování bylin v tucích, zejména v panenských olejích, je praktikem lidového léčitelství od pradávna. Do rostlinného oleje se uvolňují bioaktivní látky a silice z květů, listů i kořenů rostlin. Rostliny jsou evolučně starší a moudřejší. Mají náskok asi 500 milionů let, lidé ve srovnání s bylinkami jsou miminka. Rostliny vědí, jak a co vyléčit, jsou mistři života na zemi, jsou nosiči světla. Proto je škoda jejich sílu a účinky nevyužít.

Pro výrobu bylinného výluhu použijeme kvalitní, čerstvé a za studena  lisované rostlinné oleje, například sezamový, slunečnicový, olivový, jojobový nebo kokosový. Nasbírané byliny, což je nejčastěji měsíček, řebříček, třezalka, mateřídouška, růže, meduňka, lilie, levandule, majoránka, rozmarýn, heřmánek, máta, borovicové výhonky, kostival, kontryhel nebo řepík necháme alespoň tři až pět dní zavadnout, nebo ještě lépe je úplně usušíme. Je-li bylina čerstvá, obsahuje totiž vodu a olejový výluh by se potom rychle kazil. Účinek bylin umocníme, když je nasbíráme při slunovratu, nebo za úplňku. 

Tři recepty, bezpočet možností

Příprava samotného oleje má mnoho různých osvědčených receptur, které se navzájem mohou lišit. Nabízíme vám tři vyzkoušené rady: 

Do sterilní sklenice nasypeme při novoluní sušené byliny a zalijeme je panenským olejem tak, aby byly ponořené. Bylinám vládne měsíc, vystavujeme tedy výluh jeho svitu a denně protřepeme. Po šesti týdnech při úplňku přecedíme přes plátýnko do skleněné lahve. 

Čerstvé, zavadlé, nebo usušené květy, rostliny či kořeny zalijeme panenským olejem  v nerezovém nebo keramickém hrnci. Ten vložíme do vodní lázně a zahříváme olej maximálně do 50°C. Olej se nesmí vařit – cílem není byliny uvařit. Ideálním olejem pro zahřívání je sezamový. Přes noc necháme zchladit a macerovat a druhý den výluh přecedíme přes plátno. Můžeme jej obohatit éterickými oleji, které zároveň konzervují a prodlužují trvanlivost macerátu. 

Připravené rostliny vložíme do skleněné nádoby, zalijeme olejem a vystavíme na přímé slunce  po dobu 3 – 4 týdnů, obsah pečlivě promícháme každý den. Výluh poté přecedíme a uzavřeme v tmavé skleněné lahvi. 

Zbylý rostlinný materiál nasáklý olejem zavážeme v plátýnku do měšce a razítkováním potíráme celé tělo. Můžeme použít i na ošetření zahradního nábytku či jiných produktů ze dřeva. Nakonec vrátíme bylinky přírodě, vysypeme je na záhony, kde nám poslouží jako vynikající hnojivo. Možná se vám zdá postup sbírání a sušení bylin zdlouhavý a náročný, nemáte potřebné znalosti ani čas na sbírání bylinek. Naštěstí se mnohé z nich prodávají sušené ve specializovaných lékárnách, koření je k mání v každém obchodě, a tak je můžete koupit a potom už postupovat  podle pro vás nejjednodušší receptury. 

Účinek i cena  takto po domácku připraveného mazaní je nesrovnatelná a většinou pak už na komerční výrobky ani nepohlédnete.

 Více informací o olejích a olejových masážích na www.praha-masaze.net
Ilhem Mahbouliová