Esence slunce

29.05.2012 09:55

Láska pro duši-olej pro kůži

https://www.realityprozeny.cz/cz/208.esence-slunecniho-svetla

 
obrázek
Rostliny jsou stvořeny ze světla. V podstatě se zhmotní ze sluneční záře, ze slunečních paprsků, jsou nosiči světla díky fotosyntéze. Tento dar slunce a přírody – rostlinu a její semena, plody, nebo ořechy – můžeme využít k tomu, abychom zlepšili své zdraví a udrželi si zdravou a krásnou pleť. Ideálním přírodním produktem, který nám dávají právě různé rostliny či jejich plody, je olej.

Čím je láska pro duši, tím je olej pro kůži. Toto přísloví zcela jednoznačně vysvětluje blahodárný účinek olejů, tedy mastné esence, vylisované (nejlépe samozřejmě za studena, protože rafinace ničí mnoho zdraví prospěšných látek) z konkrétní plodiny. Oleje můžeme používat nejen pro přímou spotřebu vně i vnitřně (většina jich působí dobře jak na zažívání, tak i na pokožku), ale můžeme do nich naložit k vylouhování další rostliny a získat tak ještě bohatší produkt. Pojďte se s námi podívat, jaké oleje se dají používat pro pohodu, zdraví i krásnou pleť.

 Arganový olej

Omlazující zázrak pro „zvadlou pleť“ se lisuje za studena z ořechů stromu Argana spinoza v jižním Maroku. Již po staletí je používaný na ochranu a zkrášlení pokožky, má zjemňující, silně regenerační a vyhlazující účinky, hydratuje a dodává důležité bioaktivní látky. Obsahuje vysoké procento vitamínu E, což je pomocník v ochraně proti poškození volnými radikály. Spolehlivě vrací vitalitu ochablé, poškozené, stárnoucí a vysušené pleti, je vhodný pro všechny typy pleti i na ošetření očního okolí, jako pěstící noční olej nebo jako ochranná denní báze. Dobře se mísí se šípkovým olejem, ovoněný santalem a růžemi.

Avokádový olej

Výrazně regeneruje suchou pleť, je plný vitamínů (A,B,E,D), oceníme ho zejména  v mrazu, větru, či v prostorách s klimatizací. Využívá se k léčbě lupénky a artritických bolestí zevně a vnitřně, snižuje hladinu cholesterolu a upravuje poruchy při zánětu močových cest. Má zelenou barvu a specifické aroma, proto je vhodnější jej mísit – v masážních kompozicích udržuje vláčnou a hebkou pleť.

Jojobový olej

Vysoce kvalitní přírodní tekutý vosk uspokojí i tu nejnáročnější a nejcitlivější pokožku. Dobře se roztírá a vstřebává, zabraňuje tvorbě vrásek a chrání pokožku díky přirozenému faktoru 4 před slunečním zářením. Po dlouhodobém používání se pokožka stane odolnou vůči vnějším vlivům. Hodí se i k péči o vlasy, pár kapek vetřených do vlhkých konečků vrátí zpět lesk a jejich pružnost. Nedoporučuje se pro vnitřní užití, neboť trávicím traktem projde beze změny. V případě, že smícháme jojobový olej s olejem z karotky a levandule, přirozený ochranný faktor před UV zářením zvýšíme na hodnotu 7.

Hroznový olej

Je lisován z hroznových jadérek a jako jediný ne za studena, dodává se pouze extrahovaný. Velmi oblíbený je v kosmetické praxi, rychle se vstřebává, je lehký, vhodný pro smíšenou a mastnou pleť, zvyšuje elasticitu. Používá se pro ředění hustších olejů, nezanechává pocit mastnoty.

Kokosový olej

Kokosové máslo se získává z usušené bílé dužniny kokosového ořechu, taje při 25 stupních, exotickou sladkou vůni můžete umocnit ylang-ylangem, nebo santalem. V zimě chrání před mrazem, v létě je vynikající péčí po opalování. Je určen pro balzamování suché pokožky. Pro hebké a pevné vlasy nechte olej působit přes noc, jako výživnou masku jej teplý vetřete do vlasů a ráno smyjte šampónem.

Mandlový olej

Z řečtiny „amygdale“ - mandle - jedno z mozkových jader funkčně se řadící k limbickému systému. Má vztah k hypothalamu a k čichové oblasti mozku, podílí se na cítění, náladě, paměti a podobně. Možná i pro tuto vazbu se řadí mandlový olej mezi nejpoužívanější masážní oleje, hodí se pro dětskou pokožku, je dobře snášen reaktivní (aknózní, podrážděné, spálené, ekzematické) pletí, v ajurvédě je vhodný pro shirodharu (lití oleje na třetí oko, osvícení). Obsahuje antioxidant (alfatokoferol), nenasycenou kyselinu olejovou, má velmi zklidňující účinky.

Sezamový olej

V Indii je považován za nervové tonikum, v ajurvédě má rozmanité použití, využívá se také jako dětský masážní olej, proti vzniku strií, posiluje imunitu, dodává tělu vitalitu a energii při vyčerpanosti. Sezamové semínko patří mezi vůbec nejzdravější semena, především pro vysoký obsah organického vápníku, hořčíku a fosforu je olej prospěšný k prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin kostí. Oblíbený je v asijské kuchyni díky oříškovému aroma.

Makový olej

Má podobné vlastnosti jak olej lněný, je jen lehčí, bohatý na nenasycené mastné kyseliny. Chrání a vyživuje suchou pleť se sklonem k praskání nebo zánětům. Díky makovému aroma působí zklidňujícím účinkem na psychiku, takže jej oceníme při bolestech hlavy, přepracování, stresu a při masáži neklidných dětí.

Meruňkový olej


Mých dětí nejoblíbenější olej pro svou vůni po marcipánu, nejlepší je lisovaný za studena z divoce rostoucích meruněk v Himalájích. Je jedním z nejlepších olejů pro masáže miminek a novorozenců, přispívá k hydrataci, zvláčňuje, regeneruje. Díky vitamínům A a E, nenasyceným kyselinám olejové a linoleové je důležitou výživou kůže a zároveň pro svoji hojnost vitamínu B17 je prevencí rakoviny!

Olivový olej

Je silně promašťující a zvláčňující, proto je vhodný pro suchou, popraskanou a namáhanou pokožku, vlasy a nehty. Při vnitřním použití snižuje riziko srdečních příhod. Patří mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin světa,  Hippokrates jej doporučoval na léčení vředů a Plinius dokonce vypráví o muži, který žil zdráv sto let na jednoduché stravě s olivovým olejem. Zpomaluje proces stárnutí, s citronem smíchaný je vynikající maska na obličej, se žloutkem pak regenerační zábal vlasů.

Šípkový olej

Vzácný olej lisovaný z jadérek šípkové růže je účinný proti vráskám a nejlepší při hojení jizev (prevence před keloidy). Bývá součástí luxusní kosmetiky, udržuje si účinnost i při 10% ředění.

 

 

Třezalkový olej

Přírodní extrakt (například v olivovém oleji) používaný již 2 500 let má zázračné protizánětlivé účinky, povzbuzuje při depresi a nervových obtížích. Úspěšně jej můžeme používat při dlouhodobých problémech s páteří, jako obklad po celé délce umožní nabobtnání meziobratlových plotének a uvolnění a regeneraci nervů. Ošetřuje popáleniny, pohmožděniny, naraženiny, hemeroidy. Měl by mít čestné místo v každé lékárničce. Jen se s ním nemůže chodit na přímé slunce, je fototoxický, mohl by tvořit pigmentové skvrny.

Ať si vyberete jakýkoliv olej nebo směs z více druhů olejů, dbejte  na kvalitu. Pouze za studena lisované, z kvalitních surovin, šetrně zpracované, pěstované a skladované si zachovávají pravé bohatství a prospěšné látky, které hýčkají naše tělo z venku i uvnitř a udržují je „šťavnaté“, vláčné, zdravé a hlavně mladé. 


Napište nám svoje zkušennosti, pokud některý olej používáte.

Více informací o olejích a olejových masážích na www.praha-masaze.net
Ilhem Mahbouliová